Harald Høidahl

Harald Høidahl

Lovsångsledare, arrangör och låtskrivare

Kyrie Eleison

Kyrie Eleison är Harald Høidahls sjätte soloskiva. Skivan påminner i uttrycket en del om sin föregångare Låt ditt rike komma, från 2013.

Sångerna på skivan är framförda på Haralds modersmål, norska, men kommer med stor sannolikhet att plockas upp även i svenska sammanhang. Förutom Haralds egenskrivna sånger finns bland annat sången Snart ska stenene rope, som är översatt från svenska och skriven av Sofia Jonsson och maken Karl-Johan (sångare i Grand Trunk Travellers). På skivan finns även en översatt tolkning av Innan gryningen (Mot morgengry) av Ylva Eggehorn och Benny Andersson.

Skivan är producerad Johannes Groth och arrangerad av Harald. Den är musikaliskt besläktad med tidigare skivor, som baserats på Haralds pianospel och röst, har han även med sig ett band, en stråkensemble och Sarpsborg Kammerkor. Även Marte Lavik medverkar med sång på ett par av sångerna.

Omslaget är målat av konstnären Menorah Isalind och formgivits av Sara Woodrow.

Kyrie Eleison är en skiva med hög klass, genomarbetad och något stillsammare, med mäktiga lovsånger och texter med substans. Sånger som med stor sannolikhet kommer att sjungas runt om i kyrkor och olika kristna sammanhang en lång tid framöver.

Sånglista:
1. Uendelig takknemlig
2. Kyrie Eleison
3. Bekjennelser
4. Mot morgengry
5. Forbarm deg over meg (Jesusbønnen)
6. Snart skal stenene rope
7. Kyrie Eleison (a cappella)
8. La oss holde måltid
9. Herren velsigne deg

Konstnärens egna ord om omslagstavlan:

 ”Kom och se. Stenar i vattnet beströdda av ljus. Samlade vid det spegelblanka vatten, som likt dopet förenar dem alla. Brinnande lågor som viger sin glöd till den stigande solens strålar. Mörka skuggor som leker bland de släta stenarna. En ordlös klangbotten till gryningen klara ljus. En viskning som hörs bland de tusentals små lågornas röster. Idag får de vara hos Elia i öknen. En duva som tyst breder ut sina vingar över vattnet. Hel men ändå genomskinlig. Gud men ändå människa. En kvinna som sitter böjd, kysst av ljuset. Kysst av heligheten. Ett genomborrat hjärta, som förblir helt. Händer tunga av sorg, men osynligt lyfta mot höjden. Kyrkan vår moder, odelad i vördnad. Likt vår Herre som bär sina sår ännu i det himmelska; förblir hon hel, helig och alltigenom ljus. Ty Herren själv vakar över henne. Hon som är Hans egen kropp. En konung på knä, klädd i stoftets jordbruna färg. Den Treenige. Den Osynlige. Den Uppenbarade. Stenarna ropar och ljusen sträcker sig mot höjden. Herre förbarma dig.”

Konstnär Menorah Isalind